Mielipiteet

Lukijan mielipide: Luottamus poliitikkojen toimintaan on koetuksella

Valtiontalouden tarkastusvirasto on arvioinut hallituksen talouspolitiikkaa. Vahvistamisen alkupolku on ollut vaatimaton, työllisyydenhoito ei ole kestävällä pohjalla.

Vain 23 prosenttia pitää poliitikkojen kansalaisille antamaa tietoa luotettavana. Käy ilmi Elinkeinoelämän valtuuskunnan (Eva) arvo- ja asennetutkimuksesta. Luottamus poliitikkojen antamaan tietoon on romahtanut 25 prosentti viime kevään lukemista. Keväällä koronakriisin pahimman pelon aikana 48 prosenttia suomalaisista luotti politiikkojen antamaan tietoon.

Erityisen paljon on pudonnut naisten luottamus, 33 prosenttiyksikköä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Työpaikan menetys huolettaa etenkin pienipalkkaisilla aloilla toimivia.

Naisministerit esiintyvät tiedotustilaisuuksissa lähes joka viikko ja hehkuttaen rahan jakamista. Yksissä tuumin kehuvat Suomen tukevan velkarahalla elvytystä – Euroopan unionin jäsenmaissa. Valtion ja samalla kuntien velka ja veronmaksajien vastuut kasvavat hamaan tulevaisuuteen saakka. Velan takaisin maksamisesta vastuun kantavat kansalaiset, eivät kansanedustajat tai hallituksen jäsenet.

Politiikkojen lupauksilla saa tyhjän kirjekuoren, mutta ei sisältöä. Minua on pyydetty kirjoittamaan eläkelupauksista. Nykyisellään osa kansasta pelkää käyttää sananvapautta. Eduskuntavaalissa 2019 keväällä, lupauksia sateli pilvin pimein mm. vappusatanen, ja paljon muuta hyvää. Eläkelupauksella demarit juhlivat edelleenkin vaalivoittoa.

Me kansalaiset olemme nähneet, että se oli vaalitemppu. Pienten eläkkeiden korjaamiseen löytyi rahaa 180 miljoonaa. Todelliset toimet alle 1400 euroa saavien eläkeläisten aseman korjaamiseksi on haudattu. Olen tavannut paljon ihmisiä, jotka ovat todella pettyneitä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kun Kelasta tiedustelee, ovatko poliitikot lupaustensa mukaisesti toimineet eläkeasioissa ja muuttaneet eläkelakeja, Kelan vastaus on paksu lakiviidakkonippu. Sillä viimeistään hiljennetään keskustelu politiikkojen lupausten etenemisestä.

Ministereiden puheitten ja lainsäädännön välillä on ristiriita. Luottamus on koetuksella, kun ministerit ja poliitikot eivät joudu minkäänlaiseen vastuuseen harhauttaessaan äänestäjiä katteettomilla lupauksilla.

Evan tutkimuksessa todetaan, että kansalaisten kiinnostus politiikkaan on noussut. Se on todella hyvä asia. Mitä korkeammalle kansalaisten tietotaso kasvaa, sitä todennäköisemmin poliitikkojen lupausten ja päätösten välillä vastuullisuus kasvaa.

Toivo Kyllönen

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

poliittisesti sitoutumaton

Kajaani

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä