Mielipiteet

Lukijan mielipide: Omaishoito on yksi merkittävä sukupuolen tasa-arvokysymys

Jokainen ihminen kokee jossakin elämänvaiheessa omaishoitotilanteen joko hoitajan tai hoidettavan roolissa. Tiedetään, että erityislasten omaishoitajista 90 prosenttia ja muissa omaishoitotilanteissa 70 prosenttia on naisia. Siksi tilanne vaikuttaa naisiin ja miehiin eri tavoin.

Naisena kahden työn työntekijänä. Jokaisella työikäisellä vanhemmalla tulee olla oikeus ansiotyöhön ja opiskeluun omaishoidon rinnalla. Työssäkäyvän erityislapsen vanhemman tai aikuisen päätös omaishoitajaksi ryhtymiseen vaikuttaa vahvasti hänen ansiotyönsä kehitykseen ja eläkkeen määrään. Nämä vaikutukset kohdistuvat yleisimmin omaishoitajina toimineisiin naisiin.

Kainuun kuntien ja tulevan Kainuun hyvinvointialueen sekä valtakunnan tasolla riittävien ja tarpeen mukaisten palveluiden järjestämisellä on suora vaikutus omaishoidon ja ansiotyön edistämiseksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ansiotyön ja omaishoidon yhteensovittaminen vaatii niin työelämän johdolta kuin päättäjiltä asenteiden muuttamista: kuka tahansa meistä voi olla elämäntilanteessa, jossa tarvitsemme läheiseltä hoitoa ja huolenpitoa. Kukaan meistä ei halua jättää vammaista lastaan, sairasta puolisoaan tai vanhoja vanhempiaan hoitamatta?

Palkkauksen ja eläkkeen turvaaminen. Nyt ja tulevaisuudessa omaishoito tulee olemaan merkittävä osa hoidon ja huolenpidon kokonaisuutta, joka tarvitsee riittäviä ja inhimillisiä ratkaisuja ja resursseja sekä moninaisia palveluvaihtoehtoja.

Omaishoitoon satsaaminen on jokaiselle kunnalle ja hyvinvointialueelle muut vaihtoehdot huomioon ottaen edullisin.

Yhteiskunnassa tulee tehdä parannuksia ja etsiä ratkaisuja, joiden kautta voidaan varmistaa etenkin työssäkäyvien omaishoitajien asiallinen palkka ja eläketurva tilanteessa, jossa omaishoitaja joutuu taistelemaan omaishoidon vastuun vuoksi omasta palkasta ja eläketuloista.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Omaishoito sukupuolittunut ilmiö Omaishoidon sukupuolen ilmiöstä tulee tuottaa tietoa entistä enemmän kuntiin, hyvinvointialueille, aina valtakunnan tasolle saakka. Sukupuolivaikutusten arviointi tulee ottaa käyttöön ja saada aluekohtaista dataa omaishoidon nykytilanteesta asian edistämiseksi.

"Omaishoitajat tarvitsevat asianmukaisen palkkion yhteiskunnan eteen tehtävästä arvokkaasta työstä."

Omaishoitajat tarvitsevat asianmukaisen palkkion yhteiskunnan eteen tehtävästä arvokkaasta työstä.

Lisäksi palveluita tulee kehittää omaishoitajalähtöisesti ottamalla huomioon kokonaisvaltaisesti myös muun perheen tilanne ja hyvinvointi. Tulevaisuudessa tulee tarjota monimuotoisia vaihtoehtoja entistä vahvemmin omaishoidon tuen lain ja sosiaalihuoltolain tarkoituksen näkökulmasta.

Onko meillä Kainuussa yhteistä tahtotilaa edistää omaishoitoa sukupuolen tasa-arvon edistämisen näkökulmasta? Kaikenikäisten omaishoito on arvokysymys.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Minna Leinonen

kaupunginvaltuutettu (kesk.),

eduskuntavaalien jäsenvaaliehdokas,

Keskustanaisten Kainuun piirin puheenjohtaja,

erityislapsen omaishoitaja

Kajaani

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä