Mielipiteet

Lukijan mielipide: Siirtohintojen perusmaksut pitäisi kieltää

Heikki Vestman kirjoitti Kainuun Sanomissa (19.12.) ansiokkaan kirjoituksen sähkön siirtohinnoista. Hän oli oivaltanut, että yhteiskunnallinen tarve ja yksityinen voitontavoittelu ovat ristiriidassa keskenään. Monet julkiset omistajatahot ovat lyhytnäköisesti myyneet omistamansa verkkoyhtiöt.

Samaan aikaan on luonnolliselle monopolille sallittu suuret voitot, joita yhtiöt käyttävät oman pääomaansa kasvattamiseen, jotta ne voivat laillisesti saada yhä suurempia ja suurempia voittoja.

Omakotiliitto on tehnyt kansalaisaloitteen siirtohintojen rajoittamiseksi. Tämä on kannatettava aloite. En nyt kuitenkaan halua nyt pureutua tarkemmin ko aloitteen rakenteeseen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Itse näen suurimmaksi ongelmaksi siirtohintojen perusmaksut. Lainaus Heikiltä: "Eräs Itä-Suomen kuntien verkkoyhtiö on korottanut neljässä vuodessa siirron perusmaksuja ennätykselliset 85 prosenttia".

Sähkömarkkinoita valvova Energiavirasto vertailee hintoja eri puolella Suomea. Hekin käyttävät kuitenkin joitakin oletuksia ja ilmoittavat siirtohinnat kWh:a kohden! Tämä on mahdoton yhtälö. Kun siirrolla on perusmaksu, maksat sitä enemmän kWh:a kohden, mitä vähemmän käytät sähköä. Siirtomaksuja ei kerta kaikkiaan voi ilmoittaa kulutuksen mukaisina yksikköhintoina.

Kun sallitaan tällainen käytäntö, niin isketään korville yhteistä tavoitetta sähkön säästämiseksi ja oman uusiutuvan energian tuottamiseksi. Perusmaksut pitäisi lailla kieltää! Silloin kannattaisi säästää sähköä ja rakentaa uusiutuvaa energiaa kuten aurinkosähköä.

Pertti Tervonen

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kajaani

Kirjoittajan mielestä suurin ongelma ovat sähkön siirtohintojen perusmaksut.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä