Mielipiteet

Lukijan mielipide: Suomen yhteydet suoraan Atlantille kuntoon

Viime viikkoina esimerkiksi Talouselämä -lehti, Oulun kauppakamari ja Mika Aaltola Itä- ja Pohjois-Suomen huippukokouksessa ovat nostaneet esiin pohjoisen reitin merkitystä Suomen tavaraliikenteessä. Viimeistään nyt Nord Stream -kaasuputken räjähdysten jälkeen ei kenellekään liene epäselvää Itämeren riskialttius ja elintärkeys Suomen tavaraliikenteen osalta.

Huoltovarmuuden ja Pohjois-Suomen teollisuuden kuljetustarpeiden varmistamiseksi olisikin nyt tarpeen harkita uudelleen pohjoista rautatieyhteyttä.

Muuttuneessa maailmanpoliittisessa tilanteessa geopoliittinen ajattelu on nostettu sille kuuluvaan arvoonsa ja Suomen tilanteessa se tarkoittaa kolmen matkustajaliikenteen nopeuttamiseksi suunniteltua niin sanotun tunnin junayhteyksien uudelleenharkintaa. Niiden sijaan tulisi kohdentaa voimavarat pohjoisen ratayhteyden saamiseksi Pohjois-Atlantin rantaan yhteistyössä Ruotsin ja Norjan kanssa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Muutama vuosi sitten niin sanottu Jäämerenrata kariutui poroelinkeinon ja saamelaisten oikeuksiin, mutta eri linjauksilla ja maiden välisellä yhteistyöllä voitaisiin välttää nämä vaikeudet. Tämä pohjoinen ratahanke tulee saada seuraavaan hallitusohjelmaan ja eduskunnan työlistalle välittömästi.

Tietoliikenneyhteydet kärsivät samasta haavoittuvuudesta Itämerta halkovien yhteyskaapelien osalta. Tästä syystä vaihtoehtoinen pohjoinen reitti, jota muun muassa Cinia ajaa Arktisen luoteisväylän kaapelin osalta Aasian ja Euroopan yhdistämiseksi on ensiarvoisen tärkeä tietoliikenneyhteyksien toimivuuden varmistamiseksi.

Toinen samantyyppinen kaapelihanke pohjoista reittiyhteyttä hyödyntäen tarvittaisiin Pohjois-Amerikkaan suuntautuen.

Pohjois-Suomen painoarvo on noussut muun muassa energian tuotannossa, ja uudet yhteydet Atlantille vahvistaisivat tätä kehitystä mutta samalla palvelisivat koko Suomen tarpeita.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Teuvo Hatva

Kajaanin kaupunginhallituksen pj.

eduskuntavaaliehdokas (kesk.)

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä