Mielipiteet

Lukijan mielipide: Suomessa kunta ei voi mennä konkurssiin

Suomessa kunta ei voi mennä konkurssiin, sillä laki takaa palvelut kuntalaisille, tarvittaessa vaikka valtion tuella.

Jos kunta päätyy kriisikunnaksi, niin valtiovarainministeriön nimeämä työryhmä valmistelee sille talouden tasapainottamisen ohjelman. Kunnalle saatetaan myös ehdottaa kuntaliitosta. Tällöin puhutaan valtion holhoukseen joutumisesta, sillä kriisikunta menettää suuren osan omasta päätösvallastaan.

Erityisen vaikeassa taloudellisessa asemassa olevan kunnan kriteerejä on uudistettu. Uudistetut kriisikuntakriteerit kuvaavat kunnan taloutta eri näkökulmista nykyistä paremmin. Kriisikuntamittariston rakenne säilyy ennallaan, mutta tunnuslukuja ja niiden raja-arvoja on muutettu.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Uusia raja-arvoja sovelletaan ensimmäisen kerran vuonna 2022 vuosien 2020 ja 2021 tilinpäätösten tunnuslukujen perusteella.

Arviointimenettely voidaan jatkossa käynnistää, jos kunta ei ole kattanut kunnan taseeseen kertynyttä alijäämää 110 §:n 3 momentissa säädetyssä määräajassa. Jos asukasta kohden laskettu kertynyt alijäämä on kunnan viimeisessä konsernitilinpäätöksessä vähintään 1 000 euroa ja sitä edeltäneenä vuonna vähintään 500 euroa.

Tai jos rahoituksen riittävyyttä tai vakavaraisuutta kuvaavat talouden tunnusluvut ovat kahtena vuonna peräkkäin täyttäneet kaikki seuraavat neljä raja-arvoa.

1. Kunnan konsernituloslaskelman vuosikatteen ja poistojen suhde on alle 80 prosenttia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

2. Kunnan tuloveroprosentti on vähintään 2,0 prosenttiyksikköä korkeampi kuin kaikkien kuntien painotettu keskimääräinen tuloveroprosentti.

3. Asukasta kohden laskettu kunnan konsernitilinpäätöksen lainojen ja vuokravastuiden määrä ylittää kaikkien kuntien konsernitilinpäätöksen lainojen ja vuokravastuiden keskimääräisen määrän vähintään 50 prosentilla.

4. Konsernitilinpäätöksen laskennallinen lainanhoitokate on alle 0,8.

Valtionkonttorin ylläpitämän palvelun mukaan Kajaanilla kolme raja-arvoa neljästä täyttyy. Suomen kunnista olemme talouden osalta heikoimpien porukassa. Kajaanin tulevat päättäjät herätkää jo nyt vaalilupaustenne kanssa todellisuuteen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Nykyiset Kajaanin valtuutetut – minulla on kovasti vastenmielinen tunne. Vuosina 2009 -2017 määrätietoinen kokonaisvaltainen työ kaupungin taloudenosalta ohjattiin nykyisellä valtuustokaudella sivuraiteelle, ja osa tuotoista valuu ulkomaalaisten taskuihin.

Toivo Kyllönen

vuosina 2009-2017 valtuustoryhmän puheenjohtaja ja kaupunginhallituksen jäsen (ps.)

Kajaani

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä