Mielipiteet

Lukijan mielipide: Vaara-Kainuun taidekansallispuisto vastaisi moneen tarpeeseen

Viime viikolla Helsingissä kokoonnuttiin matkamessuille. Olimme muiden kainuulaisten mukana kertomassa seudun kulttuuritoiminnasta ja markkinoimassa maakunnan matkailuhelmiä. Täältä helmiä totisesti löytyy!

Yksi vielä toistaiseksi turhan tuntematon kohde on Puolangan ja Hyrynsalmen vaarajakso: alueen upeat vanhat metsät, kiehtovat suot ja harvinaiset vesiputoukset yhdessä paikallisten matkailukeskusten palveluiden kanssa tarjoavat kävijöille täysin uniikin elämyskokonaisuuden.

Luonnon monimuotoisuudeltaan Kainuun vaarajakso ja sen lehto- ja lettokeskus on koko maakunnan arvokkain alue.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Siksi Hyrynsalmen ja Puolangan vaaroille on useaan otteeseen suunniteltu myös kansallispuistoa. Viranhaltijat valmistelivat jo 2000-luvun alussa niin kutsuttua Vaarojen puistoa ja vuonna 2012 paikalliset toimijat tekivät esityksen Vaara-Kainuun kansallispuistosta.

Kovassa valtakunnallisessa kilpailussa nämä esitykset eivät päässeet jatkoon.

Nyt yhteiskunnallinen tilanne on monin tavoin otollinen uuden kansallispuistoesityksen tekemiselle.

"Vaara-Kainuun kansallispuistosuunnitelmassa voitaisiin luontoarvojen lisäksi korostaa taidetta ja kulttuuria."

Paljakka-Ukkohalla-Siikavaara on maakuntakaavassa merkitty luontomatkailun kehittämisalueeksi. Alueella piilee valtava potentiaali, jota ei olla pystytty vielä kokonaisvaltaisesti hyödyntämään.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Metsähallituksen mukaan jokainen kansallispuistoon sijoitettu euro tulee jopa 10-kertaisena takaisin. Kansallispuisto turvaisi matkailuelinkeinojen tulevaisuuden paikallisesti, mutta toisi myös muille aloille välillisiä työpaikkoja.

Esimerkiksi Hossan kansallispuisto toi vuonna 2021 talousalueelle 7,1 miljoonaa euroa.

Jokaisen uuden kansallispuiston tulee tuoda jotain uutta olemassa olevaan verkostoon. Me ehdotamme, että Vaara-Kainuun kansallispuistosuunnitelmassa voitaisiin luontoarvojen lisäksi korostaa taidetta ja kulttuuria.

Täällä on vahva ja omaleimainen kulttuuriperinne, sekä palkittuja kulttuurialan toimijoita, jotka toisivat merkittävää lisäarvoa kansallispuistohankkeelle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Luonto- ja kulttuurimatkailun yhdistävä Vaara-Kainuun taidekansallispuisto olisi aidosti innovatiivinen ja siksi kiinnostava kokonaisuus.

Idean ympärille on mahdollista rakentaa koko Kainuuta hyödyttävä brändi, joka nojaa aluekehittämisen strategisiin painopisteisiin ja edistää maakunnan tuoreen kulttuuriohjelman tavoitteita.

"Kainuun ainutlaatuinen luonto tarvitsee suojelua ja kuntien elinvoimaisuus monipuolista elinkeinorakennetta."

Nykyajan matkailijat arvostavat yksinkertaisia asioita kuten hiljaisuutta, pimeyttä, ekologisuutta ja aitoa paikallista kulttuuria. Asiat, jotka ovat paikallisille itsestäänselvyyksiä ovat matkailijoille arvokasta luksusta.

Alkuperäisestä kulttuurista ammentava kestävä matkailu on luontomatkailun ohella yksi matkailun tärkeimmistä megatrendeistä.

Tämä kehityssuunta on Kainuulle valtava mahdollisuus, johon tarttuminen vaatii kuitenkin määrätietoista yhteistyötä ja kokonaisvaltaista ajattelua.

Kainuun ainutlaatuinen luonto tarvitsee suojelua ja kuntien elinvoimaisuus monipuolista elinkeinorakennetta. Uusi kansallispuisto vastaisi molempiin tarpeisiin pitkäjänteisesti.

Me mustarindalaiset olemme muiden paikallisten kanssa luonnostelleet mitä kaikkea Taidekansallispuisto voisi tuoda alueelle ja idea on esitelty kuntien päättäjille.

Vetovastuu hankkeesta olisi luonnollisesti Hyrynsalmella ja Puolangalla, jotka kovassa kisassa menestyäkseen tarvitsevat koko maakunnan tuen.

Mitäs sanotte, maakunnan päättäjät, seudun asukkaat, yrittäjät ja yhdistystoimijat, lähdetäänkö yhdessä viemään eteenpäin Vaara-Kainuun omaa kansallispuistoa?

Kirjoittaja on Mustarinda-seura ry:n toiminnanjohtaja Hyrynsalmella.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä