Lukijan mielipide: Vain 5 prosenttia hinnankorotuksista toimitusvarmuuteen
Raili Myllylä (vas.) ja Arto Okkonen (kesk.) ovat toteuttaneet omistajaohjausta Kajaanin kaupungin määräysvallassa olevissa Loisteessa ja Kajavessa.
Kajavella on monopoliasema sähkönjakelun toteuttamisessa koko Kainuun alueella. Yle-selvitys osoitti, että sähkönjakeluyhtiöissä vain jopa 5 prosenttia hinnankorotuksissa on käytetty jakeluvarmuusinvestointeihin ja sitä selvitystä ovat tukenut monen energia-alan asiantuntijan lausunnot.
Loisteen hallituksen hallituspaikat ovat "parhaita" ja halutuimpia kuntavaalien kautta aukeavia luottamustehtäviä, koska niissä on reilusti muita paremmat kokouspalkkiot ja korvaukset, ja osakeyhtiöiden työ tapahtuu bisnesliiketoiminnan takia vailla julkista kontrollia. Näihin tehtäviin pääsy on vaatinut usein kyynärpäätaktiikkaa.
Kainuun Sanomat toi uutisissaan esiin Myllylän ja Okkosen selittelyä ja perusteluja, mutta ainakaan minulle ne eivät riittävästi auenneet ja vakuuttaneet. On meidän kaikkien tiedossa, että jakeluverkko on meillä muuta Suomea pidempi ja haavoittuvampi. On ihan oikein, että toimitusvarmuus yhteisvastuulla yltää Kainuussa myös syrjäkylille ja myös paremman väen mökeillekin, mutta toistuvat korotukset alkavat olla mainehaitta koko maakunnalle ja sen pääkaupungille.
Kainuun energiahuollon rakentaminen ja energiaomistuksen arvon kasvattaminen – ja myös jakeluveron ylläpito – ovat vaatineet meiltä pitkäjännitteisen työn. Kajaanissa tunnelivoimala ja Kavo-yhteistyö UPM:n kanssa olivat aivan avainroolissa, että myös Kainuun Sähkö -omistuksistaan luopuneet muut Kainuun kunnat ja Pyhäntä saivat hyvät korvaukset luopuessaan omistuksistaan.
Kunnat sijoittivat valtaosan saamistaan myyntituloista ja olivat silloin hyvin tyytyväisiä ja optimistisia sijoituksiensa suhteen. Kävimme vielä ihan äskettäin keskusteluja tästä yllättäen edesmenneen Kainuun Sähkön silloisen toimitusjohtajan ja kaltoinkohdellun Pekka Partasen kanssa. Pekan yhteydet olivat ratkaisevat, että ostajaksi löytyi ruotsalainen Graninge-sähköyhtiö, jonka mukana olo Kainuun Sähkössä edelleen nosti energiaomistuksen arvoa.
Varsinaiset syntysanat maassamme tällaiselle eriarvoisuudelle sähköverkkojen hoidossa lausui ns sateenkaarihallitus, jossa olivat mukana vasemmistoliitto, vihreät, demarit ja kokoomus, kun ne yksityistivät ja myivät Fortumin jakeluverkon ulkomaisille sijoittajille. Oppositio yritti silloin esittää vaihtoehtona, että Fortumin verkon ympärille olisi silloin pitänyt rakentaa julkinen energian ja tiedon valtatie maantie- ja rautatieverkon tapaan, jolloin sen ylläpidossa olisi voitu käyttää valtakunnallista tasausta.
Se ei silloiselle vihervasemmistolle kelvannut. On nyt myöhemmin puhuttu myös verkkojen ylläpitoa ja rakentamista varten perustettavasta yhteisestä rahastosta, mutta sille ei näytetä osoitettavan nyt enää mitään mielenkiintoa ja ilman julkisen median kovaa painetta sellainen ei näytä olevan mahdollisuuksien rajoissa.
Hannu Kemppainen
kaupunginvaltuutettu (kd.)
Kajaani
Kommentit
Jätä kommenttiVika johdossa?
24.11.2020 10:45
Sähköyhtiö Loisteella on velkaa 440 miljoonaa euroa. Ei mikään pikku summa. Ihmetyttää miten tämmöiseen on päädytty. Mihin rahat ovat menneet?
Nyt on Loisteen ja Kajaven otettava käyttöön jatkuvat YT-neuvottelut kulujen karsimiseksi ja henkilöstön vähentämiseksi. Myös lomautukset käyttöön.
Loisteessa voisi myös käyttää paikallista sopimista ja pudottaa näin henkilökunnan palkkoja alaspäin.
Jatkuvat hintojen korotukset tehottomuuden paikkaajana lopetettava.
Suomen kalleimmat hinnat Loisteella
24.11.2020 10:13
Ihmeellistä pelailua ja touhuilua sähköyhtiön ympärillä jo viimeiset 25 vuotta.
Sähkönhintaa nostettu viimeiset 20 vuotta joka vuosi lähemmäs 10 prosenttia vaikka muuten inflaatio ja muiden yhtiöiden korotukset ovat olleet 2 prosentin luokkaa.
Pekka Partasen kohtelusta Hannu Kemppainen voisi kysyä vaikka entiseltä puoluetoveriltaan keskustan Erkki Moilaselta.
Järkevää ei ollut myöskään monopolissa toimivan sähköyhtiön osakkeiden myynti ruotsalaiselle Graningenille. Kajaanin ja Sotkamon olisi pitänyt käyttää osto-oikeuttaan ja ostaa muilta Kainuun kunnilta niiden kauppaamat sähköyhtiön osakkeet.
Minne voitot menee??
23.11.2020 20:25
Haluasin oikeaa tietoa miksi kajave nostaa perusmaksun hintaa esim. Kerrostalossa asuvalle 21,00€:sta —37.60€:n/kk. On rahallisesti ja prosentuaalisesti iso korotus. Ei kyllä ole järkeä kellään kajaven hallituksessa????????????
Minimi eläke
23.11.2020 17:47
Minimieläkkeet ei nouse. Mutta kaikki asumisen kustannukset nousevat. Kertokaa mistä ruokarahat otetaan, liikkuminen myös maksaa. Kauppamatka 50km.
pekkim
23.11.2020 14:47
Sähköverkkoyhtiön muhkeat kokouspalkkiot ovat sekoittaneet hallituksessa istuvien kaupungin edustajien päät. Tottahan niillä palkkiolla nyt suuremmatkin sähkölaskut hoitaa. Pitäkääpä nyt keskustalaiset ja vasemmistolaiset äänestäjät huolta siitä, ettei moisille kunnallista luottamustehtävää enää anneta.
Jos vain 5 % korotuksista investointeihin
23.11.2020 11:00
Aikoinaan oli Soneran yhteydessä esillä kirja jossa kyseltiin ”Minne katosivat Soneran rahat?”
Aivan hyvin voisi kysyä minne katoaa/katosivat Loisteen rahat?
Siinäpä olisi tutkivalle journalismille töitä !
Tekoja odotellaan
23.11.2020 10:56
Suomen kalleimmat hinnat Loisteella. Siihen ei Fortumin kaupalla ole mitään syytä.
Miksi keskustan Okkonen ja vasemmistoliiton Myllylä eivät toimi siten, että Kainuussa olisi halvemmat sähkönhinnat?
Aasin hatulle käyttöä kajaanilaisilla kuntapoliitikoilla
23.11.2020 10:50
Kajaanilaisilta kuntapoliitikoilta oli pöljä päätös aikoinaan luopua omasta pienellä maantieteellisellä alueella toimineesta Kajaanin sähkölaitoksesta. Ei olisi kannattanut lähteä mukaan Kainuun Valon kanssa samaan yhtiöön. Kajaania hieman suuremmassa kaupungissa Kokkolassa ovat pitäneet oman sähköyhtiön ja siellä on sähkönhinta Kajaania puolet halvempaa.
Fortumin sähköverkkojen myynnillä ei ole mitään yhteyttä Kainuussa oleviin korkeisiin hintoihin. Aivan hyvin Kainuussa ja varsinkin Kajaanissa olisi voitu toimia aivan toisin sähköyhtiöön liittyvissä toimenpiteissä.
Loisteen toiminnassa on ollut hyvä kätkeä ja paikata strategiset kömmähdykset korottamalla hintoja. Vaikuttaa jopa siltä, että Loiste pyrkii toimimaan mahdollisimman tehottomasti ja kalliisti. Näin saadaan verkkoon sidottua tarpeettomankin suuri määrä rahaa ja tämän pohjalta voi sitten maksaa omistajille suurempia osinkoja. Tehdään investointeja liian aikaisin vaikka entiset johdot tulisi käyttää käyttöikänsä päähän tai jopa sen yli.
Suuri on se määrä johtajia ja päälliköitä Loisteella. Tehostamisen paikkaa olisi vähentää tätä väkeä ja siirtyä yksinkertaisempaan malliin toimia. Monet Loisteen toiminnot on pilkottu eri yhtiöiden tekemäksi ja kaikki veloittaa toisiltaan maksimaaliset summat. Tämäkin pumppaa hintoja ylöspäin.
Lisäksi tämä lisää päätoimisia jatkuvasti palavereissa istuvien henkilöiden tarvetta.
Loiste on ollut myös yhteiskyvytön muiden sähköyhtiöiden suuntaan. Esimerkiksi yhteisen sähkönmyyntiyhtiön perustaminen Jyväskylän ja Kuopion kanssa kariutui pari vuotta sitten. Nyt Loiste jää liian pieneksi toimijaksi markkinoilla ja muut sähköyhtiöt vievät pikku hiljaa Loisteelta asiakkaat.
Kylmä Rinki
23.11.2020 10:13
Pekka Partanen toimi Kainuun Sähkössä myyntijohtajana. Ei toimitusjohtajana.
Kainuun Sähkön toimitusjohtajana toimi Timo Pylvänen. Yhtiön hallituksessa istuivat mm keskustan Erkki Moilanen ja Kajaanin silloinen kaupunginjohtaja Pentti Hakulinen.
Jos Pekka Partasta on kohdeltu kaltoin, niin he ovat siitä vastuussa.
Kainuun Sähkö satsasi miljoonia euroja EkoSähköön. Taisi tulla roimasti tappiota ja oli strateginen kömmähdys tämäkin touhu Kainuun Sähkön nykyisen Loiste Kajaveen toiminnassa.