Mielipiteet

Lukijan mielipide: Vettä haihtuu helteellä

Vesistöisillä alueilla jatkuvat pidemmät voimakkaat helteet haihduttavat vettä ilmaan valtavia määriä. Kun sää viilenee, vesi sataa alas sinne, mistä se on lähtenytkin tai tuulien kuljettamana jonnekin muualle.

Helle aiheuttaa myös voimakkaita tuulia ja ukkosia. Siis rajuilmoja. Helteisen säätilan seuraukset ovat meillä hyvin moninaiset ja saattavat olla rauhalliseen menoon tottuneille tosi rajuja.

Saharan hiekkaerämaan tai Siperian laajan yhtenäisen mantereen yllä kuumuus ei aiheuta pahempia. Vaikutukset keskittyvätkin merialueitten ja laajojen vesialueiden reunamille.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Rajummasti vaihtelevien säätilojen selittäminen näyttää olevan yksioikoisen helppoa ilmastomuutosuskonnolla. Vaikka jo lähihistoriasta löytyy kyllä vastaavia tilanteita.

Historian vilkaisu aiheuttaa tässäkin asiassa kummallista rauhoittumista. Voin suositella sitä lämpimästi, myös aina taloudellista hyötyä hakevalle mediallemme.

Ilmastotieteen tulisi muutenkin pysyä lajillaan ja pyrkiä laatimaan parempia varoituksia ja ennusteita nykyaikaisen paremman osaamisensa avulla.

Matti Nikkilä

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Liminka

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä