Mielipiteet

Lukijan mielipide: Voin olla haaveilija, mutta en ainoa

Hannu Mustonen uskaltaa haihatella maailmasta ilman aseita ja sotia Kainuun Sanomien kolumnissaan (21.8.), vaikka meidän edessämme riehuu helvetti. Toimittaja ei kuitenkaan ole ainoa, ei yksin eikä ensimmäinenkään ihminen rauhan asialla.

Arno Gruenin pamfletti Tahdon maailman ilman sotaa (2008) valottaa uskottavasti sekä pasifistien kohtaaman naureskelun syitä että aseettoman maailman todellisia mahdollisuuksia.

Haihattelussa tai oikeammin unelmissa on suuri voima, ja ne juuri uhmaavat sitä maailmaa, joka on panssarein ja niitä ympäröivin uskomuksin rakennettu muka ainoaksi mahdolliseksi ja ikuisesti pysyväksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

* * *

Afganistan on silmiemme edessä, ja ihmiset huutavat hätää. Kaikkein karseinta on Suomessakin kohdata kyvyttömyyttä myötätuntoon ja auttamiseen.

Autorisoituminen, demokratian ja ihmisoikeuksien polkeminen sekä yhä lujempi kiinnittyminen armeijoihin leviää viruksen tavoin ympäri maapalloa, myös Euroopassa ja myös Suomessa.

Vastalääke tuota kaikkea vastaan ovat unelmat toisenlaisesta maailmasta. Niiden kantaminen vaatii rohkeutta, se vaatii tietoa ja myös esikuvia. Unelmilla on taipumus muuttua teoiksi.

* * *

Löysin arkistoista tietoa Kajaanin pasifistisista, rauhantahtoisista juurista. Kirjailija S.A. Kosonen on seurannut rauhan aatteen viljelyä Kajaanissa viime vuosisadan alkukymmeninä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kosonen kirjoittaa Kajaanissa monin tavoin vaikuttaneen, vuonna 1954 kuolleen Maria Hynnisen , sittemmin Lappalaisen merkityksestä:

"Maria tuli kaikkialla Kajaanissa tunnetuksi ehdottomana rauhan rakentajana. Tämän ehdottoman aseettomuuden rakkautensa hän toi esille mitä vaikeimmissa olosuhteissa kansalaissodan ja myöhempien sotien päivinä. Tämä hänen voimakas ja selväpiirteinen näkemyksensä voitti myös kasvavassa määrin niiden rakkauden, jotka oppivat näkemään Mariassa teosofin, jonka tinkimättömyys ankkuroitui hänen nuoruutensa ja lapsuutensa hartauskirjaan Hiljaisuuden ääneen. Länsimaissa liian vähän tunnettua on, että Buddhan uskonto on ainoa sellainen henkinen elämänymmärrys, jota ei ole koetettu levittää tulella ja verellä. Koko Buddhan opin voi tiivistää sanontaan: Rauha kaikille olennoille."

* * *

Rauhan ja aseettoman maailman rakentaminen voi olla esimerkiksi sitä, ettei näytä valkoisille santarmeille punaisiksi epäillyistä työläisistä ottamiensa kuvien negatiiveja.

Se on sitä, että osoitamme välittävämme sotien uhreista. Se on tuen ja myötätunnon ilmaisemista kaikkialla, missä vihaa kylvetään: somessa, toripuheissa, kahvipöytien ääressä ja päättäjien pöydissä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Se on rohkeutta kantaa pasifistin rintamerkkiä, kuviota, jonka kerrotaan saaneen alkunsa Goyan maalaamasta teloitukseen menevän antautumiseleestä. Se on rohkeutta kirjoittaa kolumneja, myös haihatella ja unelmoida.

Marja-Stiina Suihko

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä