Mielipiteet

Lukijan mielipide: Jokamiehenoikeus ja poronhoitolaki koeponnistettava

Pitkin kesää olemme kamppailleet kolmen häirikköporohirvaan kanssa yrittäen kaikin keinoin karkottaa niitä pois pihoilta ja autotalleista. No, useamman yhteydenoton ja yhden autotallissa olleen auton rusikoinnin jälkeen Hallan paliskunnan poromiehet saivat häiriköistä saalistettua kaksi yksilöä siirrettäväksi aitaukseen.

Ongelma ei ole poistunut. Nyt on jäljelle jäänyt porohirvas saanut kaverikseen toisen hirvaan, ja ongelma jatkuu edelleen.

Pihamaat paskotaan, vapaasti päästäviin konesuojiin ja piharakennuksiin tullaan makaamaan ja sotkemaan paikkoja. Mansikkamaat ja muut puutarhakasvustot ovat terrorin kohteina.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jotakin tarvitsi tehdä nyt! Poronhoitolaissa sanotaan selvästi, että porot eivät saa tulla viljelyksille ja pihapiireihin. Olen kyseisessä ongelmassa ottanut yhteyttä myös ministeri Leppään, mutta kyseistä herraa eivät näytä siirtomaa-Suomen asiat liiemmin kiinnostavan.

Suomalaisia nimitellään Vironmaalla poroiksi, mutta toinen poronhoitoon rinnastettava asia näyttää tänä kesänä olevan ulkomaalaisten marjastajien toiminta. Olen seuraillut kulkiessani kuinka eräs itäeurooppalaisin kilvin varustettu marjastajien auto on parkkeerattu 50 metrin päähän talosta, jossa asustelee kaksi vanhusta.

Olisihan tuo mukava, jos talon väki saisi poimia mustikkansa pihapiirin tuntumasta, koska keinoja mennä kauemmas ei ole. Mutta ei! Vierasmaalaisten poimurit kolisevat kuin korpin nokka kalasäkillä, ja puoliksi raakileet mustikat vaihtavat omistajaa.

Onko tämä sitä kuuluisaa jokamiehenoikeutta?

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Palailin perjantaina kotiin. Taas oli jokamiehenoikeus punnittavana, kun talostamme alle sata metriä oli parkkeerattu vierasmaalainen auto, ja talosta noin 40 metriä marjastajapariskunta yritti hankkia elantoaan.

En ole katkera, mutta itsekin haluaisimme marjastaa ja säännöistä piittaamaton toiminta jatkuu. Marjayrittäjien on kyettävä kouluttamaan poimijansa niin, että jokamiehen oikeuksissa "veteen piirretty" kotirauharaja 150 metriä ainakin täyttyy.

Ja jos ns. villit poimijat toimivat toisin, on poronhoitolain keinot saatava käyttöön häiriköiden karkottamiseksi. Suomussalmella riittää selkosia marjastukseen yllin kyllin, mutta minkä takia viime vuosina kaupallinen marjastus tulee entistä lähemmäksi kotiovea? Siinäpä ministerillekin olisi pohdiskeltavaa.

Ongelmat ovat globaalisti pieniä, mutta paikallisesti tunnistettavissa. Paikallisille ikäihmisille on voitava suoda mahdollisuus hankkia marjansa pihapiirinsä lähistöltä, ja poronhoitoon viitaten pihapiirit on pysyttävä puhtaina ilman poronpaskaa ja -kusta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tähän ongelmaan on myös lainsäätäjän jollakin tavalla puututtava, mutta kuten aiemmin sanoin, siirtomaa-Suomen asiat eivät arvon herroja paljon hetkauta.

Mikko Juntunen

Kerälänkylä

Suomussalmi

Porot aiheuttavat vahinkoja viljelyksiä ja puutarhoita.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä