Mielipiteet

Lukijan mielipide: Kajaanin kaupunginhallituksen työllisyysjaoston omituinen päätös

Kajaanin kaupungin työllisyysavustusten vähentämistä koskevan uutisen mukaan (KS 29.10.) Kumppaniksi ry:n avustuksesta riipaistaan 50 000 euroa.

Kumppaniksi ry:n toiminta oli ennen vuotta 2019 Kajaanin kaupungin omaa toimintaa. Se siirrettiin yhdistykselle 1.1.2019 alkaen kaupungin ja yhdistyksen välisellä sopimuksella. Yhdistyksen ainoa jäsen on kaupunki.

Yhdistyksen toiminta-avustukseksi sovittiin 350 000 euroa. Avustussumma oli selvästi pienempi kuin millä kaupunki oli itse toimintaa rahoittanut. Sopimuksessa edellytettiin, että toimintaan osallistuvien määrä vuodessa on vähintään 150. Tämä tavoite on toteutunut.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kaupunginhallituksen työllisyysjaoston mukaan yhdistyksen avustusta pienennetään 50 000 eurolla sen vuoksi, että asiakasmäärät ovat "maltillisia". Miten niin? Vähennystä kuvittelisi perusteltavan sillä, että sovittua asiakasmäärää ei ole saavutettu.

Mitä tämä kielellinen venkoilu oikein tarkoittaa?

Toiseksi vähennystä perustellaan sillä, että avustus on ollut muihin "kumppanuusyhdistyksiin" verrattuna moninkertainen. En puutu tässä näihin kumppaneihin muuten kuin toteamalla, että kuka tahansa voi yhdistysten nettisivuilta nähdä, kuinka työllistävää kunkin toiminta on.

Minusta mukana on paljon viihdettä tai muita aktiviteetteja, jotka ovat kaukana työllistämisestä. Niilläkin on paikkansa, mutta ei työllistämisotsikon alla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vertailu muihin yhdistyksiin kummunnee näiden kommenteista jakoesityksen valmistelijoille. Kommentteja on myös näköjään kuunneltu.

Pyysin ennen ratkaisuja kaupungin työvoimapäälliköltä keskustelua muun muassa avustusmäärärahasta, silloin tietämättä mitä oltiin suunnittelemassa. Työvoimapäällikkö kieltäytyi keskustelusta. Vetoaminen neuvottelumahdollisuuteen joskus myöhemmin on turhaa selittelyä.

Olen juristin koulutuksen saanut boomeri, joten haluan olla varma siitä, että yhteisissä asioissa toimitaan lain ja sopimusten mukaisesti.

Kumppaniksi ry:n avustuksen vähennys ei perustu sopimukseen, eikä julkista virkaa hoitavalla henkilöllä ole oikeutta kieltäytyä luottamushenkilön pyynnöstä keskustella tämän vastuulle kuuluvasta asiasta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ismo Heikkinen

Kumppaniksi ry:n hallituksen puheenjohtaja

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä