Mielipiteet

Lukijan mielipide: Kajaanista koulukiusaamisesta vapaa kaupunki

Tuorein kouluterveyskysely avaa varsin mielenkiintoisen näkymän suomalaisten lasten ja nuorten maailmaan, eikä Kajaani tee tässä suhteessa suinkaan poikkeusta.

Jo pieni raapaisu kouluterveyskyselyn tuloksiin kertoo karua kieltään siitä, minkälaiselta maailma näyttää kajaanilaisten lasten ja nuorten keskuudessa. Eikä se näkymä valitettavasti ole kovin toivorikas.

Aihetta voisi olla puuttua moneenkin asiaan, mutta erityistä huolta minussa herättää koulukiusaamisen räjähtäminen kajaanilaisissa alakouluissa. Kajaanilaisista 4.-5.-luokkalaisista oppilaista nimittäin peräti 8 prosenttia kertoo tulevansa koulukiusatuksi vähintään kerran viikossa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jos tämän prosenttimäärän suhteuttaa alakoululaisten määrään Kajaanissa, on kyse noin 200 lapsesta, jotka kokevat joka ikinen viikko tulevansa kiusatuksi koulussa.

Asiaa ei voi enää mielestäni hymistellä, peitellä ja selitellä parhain päin, sillä koulukiusaaminen on tuplaantunut Kajaanissa vuoden 2017 tasoon verrattuna. Vaikka Kajaanissa on vuosien aikana tehty monenlaisia toimenpiteitä kiusaamisen lopettamiseksi, ei kukaan voine väittää toimenpiteiden olleen riittäviä ainakaan kouluterveyskyselyn tulosten valossa.

Jo vuosia sitten kajaanilaiset lasten ja nuorten parissa toimineet ammattilaiset ovat esittäneet omat ratkaisunsa tilanteen kuntoon saattamiseksi, jokohan viranhaltijoiden olisi aika kaivaa nämä esitykset pölyttymästä kaappien nurkista ja lähteä toteuttamaan näitä toimenpiteitä?

Tarvitsemme useita eritasoisia toimenpiteitä, joilla puuttua koulukiusaamiseen. Ryhmäytymiset, tunne- ja vuorovaikutustaitojen opettaminen, KiVa-kouluun pohjautuva SoPu-ohjelma ja poliisi vetoisen Ankkuri-tiimin työskentely ovat kaikki osaltaan hyviä ja tärkeitä toimenpiteitä, mutta ne eivät valitettavasti näytä yksin kitkevän koulukiusaamista.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Näiden toimenpiteiden lisäksi tarvitaan lasten, nuorten, perheiden ja koulujen arkeen työntekijöitä, joilla on ammattitaitoa ja aikaa selvittää koulukiusaamistapauksia perusteellisesti, jotta niin kiusaaja kuin kiusatuksi tullut nuori tulevat kuulluksi ja saavat tarpeellisen tuen. Samalla koulut saavat tukea tilanteiden ratkaisuun, kun takana on jo useita tehtyjä interventioita ja toimia.

Mitään, mitä nyt teemme, ei tarvitse jättää tekemättä. Tarvitsemme ainoastaan sen, että yhdellä koulun arjen ulkopuolisella ihmisellä on selkeä johtajuus prosessissa, joka nivoo kaikki olemassa olevat tukimuodot yhteen sekä tukee tilanteiden analysoinnissa, toimenpiteiden toteuttamisessa ja tilanteiden loppuun saattamisen seuraamisessa.

Tilanne näyttää tällä hetkellä niin akuutilta Kajaanissa, että myös tavoitteen asettamisessa on oltava riittävää kunnianhimoa. Kun kyse on yksilölle itselleen ja hänen lähipiirilleen koituvasta valtavasta inhimillisestä kriisistä, ei tavoitteena voi mielestäni voi olla muu kuin se, että Kajaanin kaupunki päättää pyrkiä koulukiusaamisesta vapaaksi kaupungiksi.

Tavoitetta tuskin tullaan koskaan saavuttamaan, mutta muunlainen tavoite ei voi olla, sillä yksikin koulukiusaamistapaus on liikaa!

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Miikka Kortelainen

kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja

aluevaaliehdokas (vas.)

Kajaani

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä